Bebek ve Çocuk Odalarında Güvenliği Sağlayacak Eşyalar Nelerdir?
Doğmak üzere olan çocuğun odasını dizmek,dizayn etmek anne ve baba için en önemli ve zevkli işlerden biridir.Bunu yaparken hem odanın son derece güzel hemde son derece güvenilir bir şekilde dizilmesini isterler.Tabiki bebeğinizin odasını hazırlarken dikkat etmeniz gereken önemli unsurlar vardır ve bunları bildiğiniz yada öğrendiğiniz takdirde odayı dizerlerken işiniz son derece kolaylaşır.
Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar olduğu gibi ayrıca daha önce çocuk sahibi olmuş arkadaşlarınıza yada özellikle kendi anne-babanıza bu durumu danışabilirsiniz.Şunu unutmayın,çocuğunuz o odada sadece uyumayacak ayrıca gün boyunca bir çok aktivitesini de orada yapacaktır.Bu nedenle çocuğunuzun odasını evinizin geniş ve ferah bir kısmında yapmanız,çok fazla lüzumsuz eşyalar almamanız önerilir.
Daha çok sade eşyalarla odayı dizayn ederseniz hem çocuğunu ferahlayacak hemde mutlu olacaktır,tabiki güvenliği içinde en doğrusu budur.
Doğacak Bebeğin Odası Nasıl Olmalıdır?
Doğacak bebeğinizin odası görüntü güzelliğiyle birlikte ayrıca son derece güvenilir de olmalıdır,bundan daha öncede bahsetmiştik zaten.Rahatlık ve güvenlik bir çocuğun odasında olması gereken en önemli 2 unsurdur.
İlk olarak evinizde ki en uygun odanın hangisi olduğuna karar vermelisiniz.Karar verirken bazı önemli noktaları unutmamalısınız.Birazda bunlardan bahsetmek istiyoruz..
En uygun odalar gürültüden uzak olan odalardır,özellikle evinizin ana caddede ise arabaların seslerinden vs. çocuğunuz rahatsız olabilir.İleride bu yüzden sorunlar yaşamasını istemiyorsanız odasını gürültüden uzak bir yerde hazırlamalısınız.Odayı kolay kontrol edebileceğiniz bir yerde yapmalısınız,her gerektiği anda yanına hemen ulaşabilmeniz gerekmektedir.
Ayrıca odasını kesinlikle kuzeye yada batıya bakan yerlerde yapmayın,daha çok doğuya bakan odalardan birini hazırlamalısınız.Odanın kuzey cephesine bakması soğuk ve nemli bir oda olmasını sağlar kii kuzey cepheleri genellikle problemli nem ve rutubetli cephelerdir.Odanın doğudan ışık almasını tercih edin.Güneş ışınları sabah çocuğunuzun rahat ve huzurlu uyanmasını sağlar,ayrıca bu durum sağlığı içinde oldukça önemlidir.Batıya bakan odalar özellikle yaz geceleri çok sıcak olabilir.
Bebek odasının en önemli özelliği, rahat havalandırabileceğiniz aydınlık bir oda olmasıdır. Lüzumsuz fazla eşya ile dolu bir odada, annenin hareketleri, bebeğin görüş, hareket ve oyun alanı kısıtlanır.
Odanın sıcaklığına da bu yüzden dikkat etmek gerekir.Bebek,soğuktan büyüklere oranla daha çok etkilendiği için,odanın ne çok sıcak nede soğuk olmaması gerekir.Uzmanlara göre ortalama 20 - 22 derecede tutulması uygun olacaktır.Yeni doğmuş bir bebeğin solunum yolları hassastır;bu yüzden ısıtıcıların ve radyatörlerin üzerine su kapları koymak gerekir.
Bebek ve Çocuklara Güvenli Oyuncakları Nasıl Seçmeli yada Temin Etmeliyiz?
Bebek ve çocuk odalarında güvenliği sağlamak her ailenin ilk olarak düşündüğü ve birazda telaş yaptığı bir durumdur.Özellikle 0-3 yaş grubunda ki çocukların güvenliği sağlanamayan eşyalardan en çok etkilendiği bilinmektedir..Bu eşyalardan (oyuncaklardan) özellikle küçük parçacıklar halinde olanlar büyük risk taşımaktadır,bunlara bilyeler,minik arabalar vs. örnek verilebilir.
Küçük parçalara ayrılabilen oyuncuklar çocukların nefes borularına kaçmakta ve haliyle ölümcül durumlar oluşturmaktadır.O yüzden uzmanlar her çocuğa yaşına göre oyuncak alınması gerektiğini söylemekte ve aileleri uyarmaktadır.Zaten her oyuncağın üzerinde yaş aralığı yazmaktadır,kesinlikle yaş aralığı uymuyorsa yada üstünde yaş aralığının yazdığı etiket bulunmuyorsa o oyuncak alınmamalıdır.
Eşyaları alırken alacağınız şeyin boyası,ambalajı vs. iyice değerlendirmelidir.Sıklıkla gördüğümüz bir olay var ki en yanlış durumlardan biridir.Abinin yada ablanın oyuncakları,eşyaları küçücük çocuklara oynaması için verilmektedir,bunun yanlış olduğunu ve son derece tehlikeli olduğunu hem biz hemde uzmanlar sert bir dille bildirmektedir..
Çocuğa alınan oyuncaklarda ki iplere falan da dikkat edilmesi gerekmektedir,özellikle iplerin 20 cm'den uzun olmaması gerekmektedir.Çünkü 20 cm'den uzun ipler vs. oyuncakta bulunuyorsa çocuğun boynuna dolanma riski mevcuttur.Çocuklara zihinsel ve el becerilerini geliştirebilecekleri tarz da oyuncaklar alınmalıdır.Alınan oyuncakların özellikle dış kısmına dikkat edilmelidir çünkü kanserojen içeren birçok oyuncak piyasada mevcuttur..
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil