Günümüzde parkelerin yaygınlaşmasıyla, halılar zorunlu bir ihtiyaç olmaktan çıkıp daha çok göze hitap eden, dekoratif bir parça halini almıştır. Renkli yün, ipek ve bunun gibi maddelerden üretilen halı; Türkler için ayrı bir öneme sahiptir. Tarihte ilk halıyı Türklerin dokuduğu gerçeği, halının toplumumuzda aslında ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunun göstergesidir.
Halılar temelde el dokuması halılar ve makine halıları olmak üzere ikiye ayrılır. Yeni halılar, kullanılan malzemenin cinsine göre sınıflandırılır: ipek halılar, yün halılar ve pamuklu halılar.
Halı üretilirken en çok elyaf ana maddesiyle üretilmektedir. Ana olarak dört elyaf çeşidi bulunmaktadır. Yün, naylon, polipropilen ve polyester. Bunun yanında kimi zaman akrilik ve pet elyafları da kullanılmaktadır. Bu elyaf tipleri çeşitli oranlarda karıştırılarak halı ipliği oluşturulur ve halı bu şekilde fabrikalarda üretilir. Ardından en çok kullanılan maddeye göre adlandırılır: yün halı, naylon halı, polyester halı, polipropilen halı, akrilik halı gibi.
Yün halılar en üstün nitelikli halılardır. Diğer halı çeşitlerinden daha uzun ömürlüdür. Ancak neme, sentetik halılara nazaran daha az dayanıklıdır. Yün halılara basıldığında daha yumuşak bir his uyandırırlar ve bunlar, albenisi yüksek halılardır. Fiyat olarak da diğer çeşitlerden daha pahalıdır.
Naylon halılara gelindiğinde ise bunların çok daha fazla dayanıklı ve aynı zamanda çok esnek oldukları görülür. Evlerde en çok kullanılan halı çeşididir.
Polyester halıların en belirgin özelliği ise akmayan, net renklere sahip olması ve oldukça yumuşak olmasıdır.
Polipropilen halılar neme dirençli, temizlenmesi kolay olduğundan hem iç hem de dış mekânlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle yapay çim halı üretiminde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Akrilik elyaflar, yüne çok benzer bir görünüm oluşturduğundan, daha ucuz yolla yün görünümlü halı elde etmek için idealdir. Ancak yıpranmaya daha az dayanıklı olduğundan, sık kullanılan mekânlarda tercih edilmesi çok uygun değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder