Dekorasyonun en son ve aslında çok önemli aşamalarından biri de aydınlatmadır. Mobilya seçimi, duvar rengi, parke, halı ve aksesuarları mekâna ahenkle yerleştirmek, dekorasyonun tamamen bitiği anlamına gelmez. Sırada mekânın dekorasyonunu ışık oyunlarıyla daha hoş ve kullanışlı hale getirmeye gelmektedir.
Her mekânın aydınlatması kendine göre olmalıdır. Yani standart bir aydınlatma şeklinden söz edilemez. Mekânın büyüklüğü dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Odadaki eşyaların düzeni, odadaki pencerelerin ve kapıların konumları, odanın aydınlık ve karanlık tarafları aydınlatmaya nerelerde ihtiyaç duyulduğunu belirleyen temel unsurlardır. Örneğin odada bir çalışma masası varsa o kısma yeterli ışık gitmesi sağlanmalıdır.
Evin girişinde sıcak bir karşılama ortamı yaratmak için duvara yansıtılan aydınlatmalar kullanılabilir. Oturma odalarının aydınlatması, en çok vakit geçirilen odalardan biri olması itibariyle oldukça önemlidir. Bu nedenle her açıdan aydınlatılması gerekmektedir. Genel ışık kaynağının yetersiz kaldığı kısımlarda gerekirse abajur, aplik, lambader ile aydınlatma desteklenmelidir. Aydınlatmalar, televizyona yakın olan kısımlara konulmalıdır.
Çalışma odalarının dekorasyonu, kişinin verimliliğini artırabilir ya da azaltabilir. Bu nedenle dekorasyon renklerine bilhassa özen gösterilmeli, yormayan renkler tercih edilmelidir. Bunun yanında aydınlatma konusunda, masanın bulunduğu kısmın aşırı aydınlanması engellenmelidir. Ayrıca odanın ışıklandırılmasının aşırı olması gözü yorabilir. Bunun yanında odanın gölgesiz biçimde aydınlatılması da oldukça önemli bir noktadır.
Yatak odalarının aydınlatması daha sıcak renklerle, çok güçlü olmayan ışıklarla yapılabilir. Bunun yanında odanın aydınlatması lokal aydınlatmalarla desteklenmelidir. Kitap okumak için başucu aydınlatmalarına ağırlık verilebilir. Abajur, aplik gibi aydınlatıcılar kullanılabilir. Ayrıca tuvalet masalarının da üst veya yan taraflarının gereken düzeyde aydınlatılması da önemlidir.
Yemek odalarında, odanın büyüklüğüne göre aydınlatma uygulamak gerekmektedir. Odada genel ya da bölgesel aydınlatmalar uygulanabilir. Yemek masasının dengeli aydınlanmasına özen gösterilmelidir. Sıcak renkler kullanmak, yemek odaları için uygundur.
Mutfak, evin en çok kullanılan bölümlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle aydınlatmasında oldukça fazla ışık kullanılabilir. Lokal ve genel aydınlatmalar bir arada kullanılarak kullanışlılık artırılabilir. Özellikle tezgah kısmının üstüne armatür gibi lokal aydınlatmalarla destek sağlanabilir. İsteğe bağlı olarak dolap içlerine de dekoratif aydınlatmalar konulabilir.
Banyo, genellikle ıslak ve nemli bir alan olduğundan, neme dayanıklı aydınlatma sistemleri tercih edilmelidir. Önü cam kaplamalı armatürler ya da kapalı lambalar tercih edilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder