10 Şubat 2012 Cuma

Perde Nedir? Perde Çeşitleri

Plise Perde Modelleri
Perde; çeşitli kumaşlardan, ahşap ve esnek maddelerden üretimi gerçekleştirilen, daha çok kapalı mekanlarda kullanılmaya müsait olan ve iç mekanın görülmemesi ya da ışık almaması için tasarlanmış eşyanın genel adıdır. Işığın yoğunluğu ve mekanın aydınlanması amacıyla kumaş perdeler dışında, plastikten ya da ahşaptan yapılan ve bol parçalı, jaluzi adı verilen eşyalar da kullanılabilmektedir. Başka bir deyimle "Perde pencerelerin iç kısmının üstüne asılarak güneş ışığını ve iç ortamın görünmesini engellemek amaçlı bez, plastik, ahşap gibi malzemelerden imal edilen faydalı bir üründür."

Evlerin olmazsa olmazlarından biri olan perdeler kullanım alanlarına ve kullanım çeşitlerine göre farklı gruplar altında toplanabilirler. Evlerde kullanılan perdeler farklı; işyerlerinde kullanılan perdeler farklı olarak üretilmektedirler. Evlerde kullanılan perde modelleri daha geniş yelpazeye ve farklı modellere sahiptir. Ofislerde kullanılan perdeler genellikle jaluzi, ahşap veya plastik olmaktadır. Evlerde genellikle kumaş perde modelleri kullanılmaktadır. Kumaş perde modellerini diğer perde modellerinden ayıran en çarpıcı özellik alternatif zengin renk ve desen seçeneklerine sahip olmasıdır.

Rustik Perde Modelleri
Perdeler zaman içinde gelişime ve değişime uğramış olan üretim malzemelerinden biridir. Daha önceleri sadece bez parçaları ile iç mekanı kamufle eden insanlar bir süre sonra perdeyi keşfetmiş ve üzerinde çalışarak sürekli farklı ve daha albenili modeller üretmeye başlamıştır ve her geçen gün de yeni model arayışları içinde bulunmaya başlamışlardır. Eskiden el üretimi, dikiş ve nakışlarla üretimi sağlanan perdeler fabrikaların ve makinaların teknoloji ile birlikte gelişmesi sonucu seri üretime kavuşmuştur.

Perdeler insanların zevklerine göre çeşitlilik gösterebilir. İnsanlar çeşitli desenlerde ve çeşitli renklerde perde modelleri talep edebilirler. Perde modellerinde farklılıklar yaratmak ve yenilikçi üretimler sağlamak sanıldığı kadar zor değildir. Yani mor, kare ekose desenli bir perde üretimi yapmak ne kadar zorsa aynı ham maddeden beyaz, düz desenli bir perde üretmek de o kadar zordur. Perdeler üretim maddelerine göre de değişim gösterebilmekte ve farklı isimlerle adlandırılabilmektedirler. Bunlardan bazıları şunlardır :

Jaluzi Perde Modelleri
Çift kat kumaşın karşılıklı olan kısımları üst üste gelmesi sonucu ışığın dışarıdan içeriye olan geçirgenliğini kaybetmesini sağlayan perde modeline zebra stor perde modeli, aluminyum boru üzerine kumaşın yaylı veya zincirli bir mekanizmayla rulo şeklinde sarılması ile çalışan perde modeline stor perde modeli, alüminyum şeritlerin merdiven şeklinde dokunmuş iplere dizilerek üst kasa kısmı içinde gizli çalıştırma mekanizması sayesinde plastik çubuk marifetiyle 180 derece aşağı ve yukarı eş zamanlı hareket ettirilerek ışıkdan istediğiniz kadar yararlanma olanağı veren perdelere ise jaluzi denilmektedir.
Perde kullanımı daha çok güneş gören mekanlarda daha sık kullanılmaktadır. Güneşten korunmak için kullanıldığı kadar tozdan korunmak içinde kullanılan modelleri mevcuttur. Bu sebepten ötürü çok kirlenen ve sürekli temizliği, bakımı düzenli olarak yapılmak zorunda olan perdeler zamanla aşınmaya uğrayabilir ve bir süre sonra kullanılmaz hale gelebilir. Bunun önüne geçebilmenin ve "perde"yi uzun ömürlü yapmanın tek yolu öncelikle kaliteli perde seçimine dikkat etmek; daha sonra perdenin temizliği, bakımı ve yıkanması konusunda hassas davranmaktır. Bu şekilde perdeleriniz daha uzun ömürlü ve dayanıklı olur.Perde Nedir? Perde Çeşitleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder