6 Ekim 2011 Perşembe

Antika Halı Nedir?

Antika Halı Nedir?

Antika halının ne anlama geldiğini anlatsam sanırım sayfalar dolusu şey yazmam gerekir o yüzden Antika halının ne anlama geldiğinden çok nerelerden alındığına, bakımlarının nasıl yapılması gerektiğine, yaşlarını nasıl anlayabileceğimize ve hangi özelliklerin halıları antika yapacağına değineceğim.

İlk olarak şunu bilmemiz gerekir ki eski olan her halıyı antika olarak değerlendiremeyiz. Eski bir halının antika olabilmesi için yaşı dışında daha bir çok özelliğe sahip olması gereklidir ki bunlara yazının devamında ayrıntılı olarak değineceğim zaten. Eski halıların dokunma yılları, yöreleri, özellikleri ile ilgili araştırmacı yazarların, koleksiyoncuların ve tüccarların yüzyıllardır sürekli tartışmakta olduğu unutulmamalıdır.


Antika Halı Nereden Alınır?

Antika halılar: Bu işi çok iyi yapan, işlerini severek ve özenle yapan, alacakları parayı 2. planda tutan, sözüne güvenilebilinen, sosyal platformlarda bulunan ve kaybedebileceği önemli bir ismi olan ''Acaba ben karşımdakini kandırıp normal halıyı antika diye gösterirsem ve o da beğenip alırsa ileride sorun yaşar mıyım? Acaba durumu anlayıp, adımı kirletecek ve beni küçük düşürecek olursa ne durumlara düşerim?'' gibisinden düşüncelere kapılmayacak
insanlar veya mağazalardan alınmalıdır. Şu mağazaya gidin yada bu mağazaya gidin gibisinden yönlendirmeler söz konusu değildir, çünkü kimde nasıl halı vardır? Kaliteli midir? Doğru insandan mı alınmaktadır bilemeyiz..

Bu tamamen size ve sizin araştırmalarına kalmıştır. Halıyı antika olduğunu bilerek almak çok zordur o yüzden ya çok iyi bilen birini, güvendiğiniz birini bulacaksınız yada yanlış yapacağına inanmadığınız bir yerden alacaksınız..

Eğer ki Anadolu’dan antika halı almayı düşünüyorsanız o da biraz zordur, belirtmeden geçmek istemedim. Çünkü neredeyse hiç bir anadolu insanı tanımadığı insanlara evinden halı satmazlar. O yüzden Anadolu insanı orada ihtiyaç sahibi olanlardan halıları alıp şehirlere getirerek antikacılara vs. ulaştırırlar. Yani diyeceğim odur ki eğer ki gerçekten antika bir halı almak istiyorsanız çok çok iyi araştırma yapın ve adı çok durulmuş biri olmasına özen gösterin..

Antika Halının Yaşını Nasıl Anlayabiliriz?

Fazla bilgisi olmayan için halının yaşını anlamak çok kolay değildir. Ama baktığınız zaman renklerin çok yumuşamış olması, yani mesela kırmızının yada yeşilin yumuşak, pırıl pırıl olması halının yaşını bize gösterebilir. Halının yünü ne kadar yumuşak ve parlıyorsa halı o kadar eski demektir. Aslında bu soruyu cevaplamak çok zor çünkü bunu yazarken size örnek olarak hiç bir şey gösteremiyorum, gösteremediğim içinde haliyle düşüncelerimi tam olarak anlatamıyorum..

Ama bizim maksadımız burada eski halının kıymetidir, zaten çok eski olmasından çok kullanılan malzeme ve yöresel aykırılıklar önemlidir. Yani mesela Isparta'da da çok güzel halılar yapılmamış, Isparta'da yapılan 100 senelik bir halı, Bergama'da yapılan 50 yıllık bir halıdan daha kıymetsiz olabilir. Sadece sene etkilemiyor, illa 100 senelik bir halı alacağım demek doğru olmaz. Ha tamam 100 senelik bir halı bulursanız mükemmel olur fakat onu dokuyan çok tecrübeli olmalı,
malzemesi çok kıymetli olmalıdır.

Mesela halı ne kadar eskiyse desenler de o kadar güzel olmaktadır, çok daha detaylı ve birazda kusurlu olmaktadır. Bunlar hep o halıyı dokuyan tecrübeli ellerin yeteneğini göstermektedir. İşte bu yüzden halının yaşını ve tabi ki neye göre anlayacağınızı bilmek çok zordur. Bu tamamen tecrübe işidir, ne kadar çok halı görürseniz, içinde yaşarsanız o kadar iyi bilebilirsiniz halıların değerini ve yaşını..

Bir Halıyı Hangi Özellikleri Antika Yapar?

Halının eski olması çok önemlidir ama seneden önce o halının kimin tarafından, hangi malzeme ile ve ne kadar özenle dokunduğu çok daha önemlidir. Mesela Anadolu’da dokunan bir halı, Kayseri'de dokunan bir halıya göre daha çok tutuldu.

Çünkü o halılar daha çok özelliği olan halılardır. Kayseri yada Isparta halılarına tabi ki kötü demiyoruz fakat bu halılarda çok fazla yaratıcılık yok, çok fazla el emeği vardır. Kayseri'de ve Isparta'da yapılan halılar o kadar fazla ki artık birbirini tekrarlamaya başlamışlar, ama Bergama'da yapılan, Uşak'ta yapılan, Konya'da yapılan halıların hiç biri bir diğerinin aynısı değildir.

Aynı havada, aynı renkte, aynı desende ama hepsinin farklı özellikleri vardır. Bir de yün olduğu için ve çok güzel doğal boyalar kullanıldığı için, işte o yumuşaklık o güzellik. Antika olduğunu ve değerli bir parça olduğunu görebiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder