6 Ekim 2011 Perşembe

Mekanik Perde Alırken

Günümüzde evlerdeki pencerelerin konumu ve dekore edilişi, dekorasyonun en önemli basamaklarından birini oluşturmaktadır. Odaların dekorasyonunda mobilyaların yerleşiminden sonra, mobilya rengi ve duvar rengini de göz önünde bulundurarak perde seçimi yapılmalıdır.
Perde seçerken öncelikle klasik kumaş perde mi yoksa mekanik perde mi seçileceği önceden planlanmalıdır. Bu iki perde tipi gerek göz zevki, gerekse kullanım açısından birbirinden oldukça farklıdır.
Kumaş perdeye karar verildiyse işler biraz daha kolay olur. Çünkü yapılması gereken sadece renge ve modele karar verdikten sonra ölçü almaktır. Ancak mekanik perde tercih edilecekse dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Mekanik perdenin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri, stor perdelerdir. Bu perde çeşitleri, tüllerin altında güneşlik olarak kullanılabileceği gibi tek başına da kullanılabilir. Birçok renkte ve desende stor perde bulunur. Ayrıca dekorasyona katkıda bulunmak amacıyla stor perdelere istenilen eklemeler, boncuklar, oymalar da yapılabilir.
Günümüzde stor perde oldukça yaygın olarak tercih edilen bir malzeme olmuştur. Bir diğer mekanik perde çeşidi de katlamalı perdelerdir. Katlamalı perdeler, her türlü kumaştan üretilebilir. Sırf bu sebeple bile, dekorasyonun ayrılmaz parçalarından biri olmaya adaydır. Özel mekanizması sayesinde kat kat toplanarak kullanılmaktadır. Ayrıca katlamalı perdenin, çubuklu ve çubuksuz olmak üzere iki çeşidi bulunur.
Bir diğer mekanik perde çeşidi, dikey perdelerdir. Bu tip perdeler evlerden çok ofis ve işyerlerinde tercih edilmektedir. Sadece kumaştan değil, PVC’den de yapılabilir. PVC’den yapılanlar biraz daha kullanışlıdır. Çünkü bunları kullanarak ışığı yönlendirebiliriz.
Jaluzi perdelere de değinmek gerekirse; bu perdelerin ana maddesi slayt adı verilen ince uzun maddelerdir. Bu slaytların bombeli şeklinden dolayı ışığı yönlendirme imkânı vardır. Bu açıdan ofis ve iş yerlerinin vazgeçilmez parçalarından biri olduğu söylenebilir. Ayrıca jaluzi perdelerin ahşap slaytlı olanları da mevcuttur. Evlerde kullanım açısından ahşap slaytlı jaluzi perdeler de uygun olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder