6 Ekim 2011 Perşembe

Duvar Nasıl Boyanır?

Duvarları boyamak ev dekorasyonunun en önemli aşamalarından biridir. Bu iş için bir boyacı tutulabileceği gibi amatör bir şekilde kendimiz de yapabiliriz. Ancak duvar boyamanın da bazı püf noktaları bulunmaktadır. Bu yüzden her aşamada dikkatli olunması gerekmektedir.
Badana işine mümkünse tavandan başlanmalı, ardından duvarlar boyanmalıdır. Tavan boyanırken çoğunlukla rulo fırçalar tercih edilmelidir. Uzatmalı rulo fırça bulunmuyorsa bir merdiven yardımıyla boyanacak yüzeye yaklaşılabilir.
Duvar boyanmasının inceliklerine gelindiğinde, ilk aşama olarak duvar astarlanmalıdır. Astarlamadan sonra duvarın pürüzsüz olması, boyanın duvarla kaynaşması açısından çok önemlidir. Bu yüzden eğer astarlamadan sonra duvarda pürüz kalmışsa bunlar bir zımpara yardımıyla düzeltilmelidir. Zımparalama işleminden sonra da duvarın temiz ve tamamen pürüzsüz olmasına özen gösterilmelidir.
İkinci aşama olarak duvara uygulanacak boyaya bir miktar su katılmalıdır. Ancak su katma işi çok hassas bir iştir. Çünkü fazla su katıldığı takdirde boyanın akışkanlığı artacak ve duvardaki kalıcılığı azalacaktır. Bu nedenle boya ile su oranının titiz bir şekilde ayarlanması çok önemlidir.
Duvarlarda kullanılan en yaygın boya uygulama şekli rulo kullanarak yapılan uygulamadır. Rulo, aşağı yukarı hareket ettirilerek duvara renk yedirilir. Boya kovasına daldırıp çıkardıktan sonra fazla boyayı rulo eleği ile almak gerekmektedir. Ayrıca ruloyu duvara fazla bastırmadan uygulamak gerekmektedir; aksi takdirde duvarda renk dağılımında dengesizlikler görülebilir. Tüm duvara bir kat boya uygulandıktan sonra on beş yirmi dakika kuruması için beklenmelidir. Ardından ikinci kat uygulanmalıdır. Ne kadar düzgün bir badana yapılırsa yapılsın kuruma sırasındaki hatalar, yapılan işin bozulmasına neden olabilir. Fırçanın ya da rulonun kalitesiz malzemeden yapılmış olması, duvarda bu aletlerin parça kalıntılarını bırakabilir. Bu nedenle bu aletleri mümkün mertebe kaliteli almamız gerekir. Bütün bunlar dikkate alındığı takdirde başarılı bir badana yapılmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder