6 Ekim 2011 Perşembe

Halı Yıkama


Halı Yıkama

Halılarımız evlerimizde bulunan,gerek bizim gerekse misafirlerimizin üzerlerine sürekli basarak kirlettiği ve sonunda haliyle temizlemek zorunda kaldığımız evin önemli objelerinden biridir.

Halı yıkama,hem yere serilen hem de duvardan duvara asılan halılarınızın temiz ve sağlıklı kalmasının en etkili ve doğru yoludur.Çok sık kullanılmayan veya insan trafiği fazla olmayan evlerde bile halılar;tozlanmaya,kirlenmeye,gıda döküntülerine,bakterilere ve başka pek çok zararlı maddeye sıklıkla maruz kalır.

Halılarınızı her gün düzenli olarak süpürerek üst yüzeyini temizleyebilirsiniz fakat alt tabakaya yerleşen kirleri kolay kolay süpürerek temizleyemezsiniz.Bu nedenle halı yüzeylerinin altında biriken zararlı maddeler ancak halı yıkanarak temizlenebilmektedir..

Düzenli bir şekilde halılarınızı süpürdüğünüz veyahut bezle vs. sildiğiniz takdirde halılarınız bir süre sonra yıpranacaktır.O yüzden düzenli halı yıkama,halıları derinlemesine temizleyerek onları uzun süreler kullanmanızı sağlamakla kalmaz,sağlıklı bir yaşama mekanı oluşturmanızda da size yardımcı olur.

Uzmanların görüşlerine göre evlerinizdeki halılarınızı yılda en az 2 kere profesyonel temizlik şirketlerine göndererek temizletmeniz gerektiğidir.Tabi bu miktar evinizinde kalan insan sayısına,çocuk sayısına ve varsa evcil hayvan sayısına göre değişmektedir..

Halıdaki Lekeleri Nasıl Temizleyebiliriz?

Halınıza dökülen kola,çay,kahve,meyva suyu,şarap lekeleri için ilk yapacağınız müdahale pamuklu bir bez parçasıyla dökülen sıvıyı halıdan almaktır.Bu işlemden sonra piyasada satılan herhangi bir deterjanı kullanmanızı asla tavsiye etmiyoruz.Çünkü bu müdahale ile halının diğer lekesiz bölümleri ile renk ayrışımlarına sebep olmaktadır.

Halıda oluşan lekeyle fazlaca uğraşıldığı takdirde,halının o bölgesindeki tüylerde ezilme,eskime ve deformasyon söz konudur.O yüzden bu işi profesyonelce yapan insanların (Firmaların) o lekeleri oradan daha kolayca ve temiz bir şekilde alacağına inanıyoruz..

Halı Temizliğinde Ne Tür Deterjanlar Kullanılmalıdır?

Uzmanların genel olarak tavsiye ettikleri 2 ürün bulunmaktadır.Bunlar el ve arap sabunlarıdır.Tabiki bunların kullanış şekilleri de çok önemlidir.Arap sabunu eğer iyice durulanmadan direk halıyla temas ettirilirse halının kendi kendini zamanla eskitmesine ve yıpratmasına sebep olacaktır.

Piyasada satılan halı yıkama şampuanları ve sıvı sabunları da halının çoğunlukla kök boyası olan el dokuma halılarda rengini alma yada renginin birbirine karıştırması söz konusudur.Bu sebeple de tabiki bu işleri yine profesyonelce yapan ellere emanet edilmesi gerektiğini tekrar belirtiyoruz.

Kendi imkanlarıyla evlerinde halı yıkamak isteyen hanımlara tavseyemiz el sabunu yada arap sabunuyla yıkama işlemini yaptıktan sonra son işlemde yumuşatıcı kullanılmasıdır.Bu yöntemle halının tüylerinin yumuşak kalması sağlanacaktır..

Yıpranmış Halılara Nasıl Bir Bakım Uygulanmalıdır?

Kullanım hatasından kaynaklanan lekelenmiş,yıpranmış yada kullanılmış halıların eğer ki profesyonel insanlara ulaşmakta problem çekiyorsanız sirkeli su ile bir silim işlemi yaptıktan sonra kullanılması önerilmektedir.Tabi bu kısa süreli bir çözüm olacaktır..

Su dökülmüş bir halı eğer kendi halinde bırakılmış ve haliyle kurumuş ise kırmızı kreme yada başka bir renge karışmış oluyor.

Profesyonel firmalar bu durumlarda özel makineleri ile bu renkleri birbirinden ayırarak halılarınızı eski hallerine çevirebilmektedirler..Böyle bir sorun yaşadığınız takdirde profesyonel birine danışmanız şiddetle önerilir..

Halılarımızı Nasıl Uzun Süre Temiz Tutabiliriz?

Halı kullanım alanları göz önüne alındığında tozu ve mikrobu sürekli çeken bir objedir.Bu anlamda halıyı düzenli aralıklarla elektrikli süpürge ile temizlemek hem halının ömrünü arttıracak hemde evin ortamını temiz tutacaktır.

Rutubetli,havasız yerlerde halılarınızı bırakmanız kesinlikle önerilmemektedir.Çünkü bu tarzda bir hata yaptığınız takdirde halınızın ömrü kısalacak ve çürüyüp gidecektir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder