6 Ekim 2011 Perşembe

Duvar Kağıdı Nasıl Kaplanır?

Dekorasyonun en temel taşlarından biri duvarların rengidir. Günümüzde tüm zevklere hitap edecek birçok değişik fikirle bulunmakta.  Bu nedenle duvar dekorasyonu sadece duvar rengi seçmekle bitmiyor. İstendiği takdirde duvara çeşitli kabartmalar uygulanabilir ya da duvar kağıtlarıyla da evdeki ambiyans değiştirilerek dekorasyona katkı sağlanabilir.
Duvar kâğıdı kullanmak isteyenler öncelikle evlerinin dekorasyonuna uygun renk ve desenlerde duvar kâğıdı seçimini yapmalıdır. Ardından duvarlarının ölçüsünü alarak duvar kâğıdını satın almalıdır. Duvar kâğıdı uygulamak, badana yapmak kadar kolay bir iş değildir. Büyük bir alana uygulandığı için desenin devamlılığı söz konusudur. Bu nedenle duvar kâğıdı mümkün olduğunca, usta bir görevliye uygulatılmalıdır. Ancak amatörce bu işin üstesinden geleceğine inananların birkaç önemli noktaya dikkat etmesi gerekmektedir.
Öncelikle badana işinde olduğu gibi, duvarda çıkıntı olmaması şarttır. Eğer var ise, işe bunları düzelterek başlanmalıdır. Ardından duvarın yüksekliği ölçülerek buna uygun duvar kâğıdı kesilmelidir. Duvar kâğıdını keserken altta ve üstte biraz fazlalık bırakılmalıdır. Toz tutkal kullanılacaksa tutkal, suya azar azar karıştırılarak konmalı ve uygun kıvama getirilmelidir. Tutkalı duvara değil, duvar kâğıdına uygulamak gerektiği için tutkal, kesilen duvar kâğıtlarının arkasına ortadan kenarlara doğru sürülerek uygulanmalıdır. Tutkalın dengeli dağılımı, işin düzgünlüğü için çok önemli bir noktadır. Bir duvara yetecek kadar duvar kâğıdı bu şekilde hazırlandıktan sonra sıra, bunların duvara yapıştırılmasına geldiğinde zeminin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir.
Duvar kâğıdını yapıştırmaya odanın pencereli duvarlarından başlanmalıdır. Bu genel bir kuraldır. İlk duvar kâğıdının düzgün yapıştırılması, diğer duvar kâğıtları da bunu takip edeceğinden oldukça önemlidir. Duvara doksan derecelik bir açıyla yapıştırmaya başlanmalı, gerekirse duvar terazisi kullanılmalıdır. Ardından düzgün yapışması için bir ıspatula, bez ya da bir fırça yardımıyla duvar kâğıdının üzerinden geçerek iyice yapışması sağlanmalıdır. Bu şekilde hava kabarcığı kalması da önlenmiş olur. Yapıştırma tamamlandıktan sonra, fazlalıklar kesilmelidir. Bu şekilde duvar kâğıdını tüm odaya uyguladıktan sonra sıra kurutmaya gelir. Kurutmak için özel bir işlem yapmaya gerek yoktur. Oda sıcaklığında bir süre sonra kendi kendine kurumuş olacaktır. Ancak odanın pencere ve kapıları kapalı tutularak duvar kâğıdının ani kuruması önlenmelidir. Çünkü ani kurumalarda sonradan açılmalar meydana gelebilir. Bütün bunlara dikkat edildiğinde başarılı bir duvar kâğıdı uygulaması gerçekleştirilmiş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder