6 Ekim 2011 Perşembe

Ev Nasıl Dekore Edilir?

İnsanlar yeni bir ev aldıklarında ya da başka bir eve taşındıklarında çoğu zaman evlerini yeniden dekore etmeye ihtiyaç duyarlar. Dekorasyon kelimesi her ne kadar günümüzde mimari bir terim olarak kullanılmanın dışına çıksa da asıl olarak, yapıların dışında ve içinde yapılan süsleme işi anlamına gelmektedir. Bu da demek oluyor ki, dekorasyonu iç dekorasyon ve dış dekorasyon olarak ikiye ayırmak gerekmektedir. Dış dekorasyon daha mimari ve daha büyük boyutludur. Bunun aksine iç dekorasyon, bir iç mimar tarafından yapılabileceği gibi ev sahibi tarafından amatör olarak da uygulanabilir.
Dekorasyon konusunda, herkesin evinde uygulayabileceği küçük ipuçları vermek gerekirse; işe oda seçiminden başlamak gerektiğini söyleyerek adım atabiliriz. Oda seçimi yapmak için öncelikle odaların büyüklükleri göz önünde bulundurulmalıdır. Evlerde genellikle mimari olarak salon için belirlenen odalar bellidir ve normal olarak en büyük odalar bunlardır. Ardından en çok ışık alan odalar çalışma odası olarak belirlenebilir. Fazla ışık alan odaları yatak odası olarak kullanmak da bazı evler için akıllıca olabilir. Son olarak da genellikle ufak odalar çocuk odası, misafir odası ya da giyinme odası şeklinde belirlenebilir.
Oda seçiminden sonra sıra odaların duvar rengini seçmeye geldiğinde; açık renklerin özellikle küçük evleri ferah göstermek konusunda bir kurtarıcı olduğunu unutmamak gerekir. Bunun dışında günümüzde odaların duvarlarında tek renge bağlı kalınmamış; kişisel zevklere göre farklı renkler kullanılarak, evlerdeki ambiyansı değiştirmeye yönelik dekorasyon tarzları da yaygınlaşmıştır.
Mobilya seçimindeki en önemli nokta mobilyanın büyüklüğü ve rengidir. Özellikle dar mekânlarda kullanılacak mobilyalar için büyüklüğün yanı sıra renk de önemli unsurlardandır. Açık renkler ya da ahşap desenler kullanılarak mekânlarda doğallığa ve dolayısıyla ferahlığa ulaşılabilir. Aynı zamanda dar mekânlar için dönüşümlü kullanılabilen mobilyalar günümüzde büyük bir hızla yaygınlaşmaktadır. Bütün bunlar dikkate alındığında daha ferah ve estetik mekânlara sahip olunabilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder