6 Ekim 2011 Perşembe

Halı Bakımı ve Temizlenmesi

Halılar, ev dekorasyonunun en önemli tamamlayıcılarından biridir. İnsanlar, evlerinin dekorasyonunu çok sık değiştirmedikleri için halılarını da sıklıkla yenilemezler. Bu nedenle halıların bakımı, temizliği, düzgün ve özenli kullanımı çok önemlidir. Halıların bakımı doğru yapıldığı takdirde hem halının görüntüsü eskimez hem de ömrü uzar.
Halı bakımından önce, halıyı özenli kullanmak çok daha önemlidir. Örneğin ev içerisinde ayakkabılarla dolaşmak halıların daha kirli görünmesine ve daha çabuk eskimesine neden olur.
Halının düzenli temizlenmesi çok önemli bir husustur. Düzenli temizlik için iki günde bir halının elektrik süpürgesiyle temizlenmesi yeterlidir. Elektrik süpürgesi kullanımı, önemsiz gibi görünse de aslında halının havı içerisindeki tozların derinlemesine temizlenmesini sağlar. Ancak bunun için emiş gücü yüksek, kaliteli bir elektrik süpürgesine sahip olmak şarttır.
Halılar sürekli kullanılan odalarda daha özenle temizlenmelidir. Örneğin mutfaklarda sıklıkla karşılaşılan durumlardan olan yiyecek, içecek dökülmesi; anında silinerek halıdan yok edilmelidir. Bunun için özel halı ilaçları olduğu gibi, daha pratik, halk arasında kullanılan yöntemler de uygulanabilir.
Bunların yanı sıra halılar belirli zamanlarda profesyonel olarak da temizliğe ihtiyaç duymaktadır. Uzun zaman, elektrik süpürgesiyle vakumlayarak temizlemek yeterli olacaktır. Ancak yılda bir kez profesyonel temizlik halı bakımının olmazsa olmazlarındandır. Profesyonel temizliğe gerek önem verilmediği takdirde, halıda biriken, elektrik süpürgesinin yeterli gelmediği toz ve kirler birikerek halının elyafının bozulmasına neden olmaktadır. Halının elyafının bozulması, hem halının renginin zamanla değişmesine, hem de daha çabuk eskimesine neden olacaktır. Bu nedenle halının profesyonel temizliği göz ardı edilmemelidir.
Özellikle kapı önlerinde yani evin dış kısımlarında kullanılan halıların temizliği ise daha sık yapılmalıdır. Çünkü sürekli toza maruz kalmaktadır. Böyle yerlerdeki halıların profesyonel temizliği yılda birkaç kez tekrarlanmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder