6 Ekim 2011 Perşembe

Mutfak Dolabı Nasıl Seçilir?

Evlerde en çok zaman geçirilen mekânların başında şüphesiz mutfaklar gelmektedir. Bu nedenle mutfak dolapları mutfak dekorasyonu için en önemli malzemelerden biridir. Öyle ki çoğu zaman mutfak duvarlarının rengine bile mutfak dolaplarına göre karar verilmektedir.
Mutfak dekorasyonuna başlarken öncelikle buzdolabının konulacağı yere titizlikle karar verilmelidir. Çünkü bu, mutfağın mimari yapısına göre mekânlarda farklılık gösteren bir husustur. Buzdolabının yerine ve duruşuna karar verildikten sonra mutfak dolabı seçimine geçilmelidir. Mutfak dolabı seçilirken dikkat edilecek en önemli nokta ise, hayal edilen ya da mağazada beğenilen mutfak dolaplarının çoğu zaman eve uygulandığı zaman mağazadakinden farklı duracağıdır. Bunun sebebi mutfağın mimari yapısı ve ışık alış pozisyonunun mağazada gösterilenden farklı oluşudur.
Mutfağın büyüklüğü de mutfak dolabı seçiminde kullanıcıları sınırlayan faktörlerdendir. Küçük mutfaklarda açık renk mutfak dolabı tercih edilmesi, hem mekânın ferahlığını artırır, hem de ışığı yansıtarak göz yanılmasıyla mekânı daha geniş gösterir. Bu nedenle geniş mutfaklarda gerek renk, gerekse mutfak dolabı seçiminde daha özgür hareket edilebilirken; dar mutfaklarda mutfak dolabı ve özellikle de renk seçiminde çok daha dikkatli davranılmalıdır. Ayrıca dar mutfaklar için genellikle daha dar tezgâhlar, açılıp kapanırken daha az yer kaplayan dolap kapakları, mümkünse sürgülü kapaklar tercih edilmektedir.
Mutfağın büyüklüğünün yanı sıra mutfak kapı ve pencerelerinin konumu da mutfak dolabının mutfağa uygulanışını değiştiren unsurlardandır. Pencere kenarları genellikle alanı pratik kullanma açısından masa koymak için daha uygundur. Masanın açılıp kapanabilen masa oluşu da yine mekânı ferahlatmak için başvurulabilecek yollardandır. Kapının yakınlarına buzdolabı ya da büyük bir dolap konularak mutfak girişi değerlendirilebilir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulsa dahi her mutfağın kendine özgü bir biçimde dekore edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder