6 Ekim 2011 Perşembe

Mutfak Yaptırırken Bilmeniz Gerekenler

Mutfak seçimi yapılacağında ilk dikkat edilecek ve göz önünde bulundurulacak nokta, mutfağın şekli ve büyüklüğüdür. Çünkü kullanıcılar, mutfaklarının fonksiyonlarını buna göre belirler. Örneğin küçük mutfaklarda yalnızca evye, dolaplar ve bulaşık makinesi bulunurken; daha geniş mutfaklarda, bunların yanı sıra büyükçe bir yemek masası da bulunabilir. Bunların kolaylıkla düzenlenebilmesi için öncelikle mutfağımızın büyüklüğünü gözden geçirmemiz gerekir.
Mutfağın büyük bölümünü kaplayacak olanlar mutfak dolaplarıdır. Bu nedenle üzerinde yeterince durmamız gereken konulardan birini mutfak dolapları oluşturur. Dar ve uzun mutfağa sahip olanlar tezgâhın alt kısmını dolap yaptırabilirler. Buna ek olarak tezgâhın üzerindeki duvara sabitlenecek şekilde mutfak dolabı yaptırabilirler. Bu kullanım kolaylığı açısından büyük fayda sağlayacaktır. Böyle mutfaklar için sık kullanılanların tek sıra olması önerilir. Yürümek için bir tarafta koridor oluşturulmalı; diğer tarafta ise mutfak dolapları, makineler olmalı.
Büyük mutfaklarda genel olarak odanın geniş bir alanını yemek masası ve sandalyeler kaplar. Mutfak alanından daha fazla yararlanabilmek için, katlanan masalar tercih edilebilir. Yine büyük mutfaklarda uygulanabilecek dekorasyonlardan biri, L şeklinde yerleştirme yapmaktır. Tezgâh, bulaşık makinesi, buz dolabı, fırın gibi nesneleri bir L harfi oluşturacak şekilde yerleştirirsek ortada geniş bir alan bırakmış oluruz. Böylelikle mutfakta birkaç kişi rahatlıkla çalışabilir.
Mutfak yaptırmaya karar verildiğinde önemli olan sadece mutfağın şekli değildir. Evin şekli de görünüm açısından çok önemlidir. Mutfak eğer ayrı bir oda şeklinde değilse, dışarıdan bakılınca kolay görülebilen bir yapıdaysa, değişik tasarımlı şık ve dekoratif mutfaklar tercih edilebilir. Özellikle son zamanlarda modern tarzı yansıtan gümüşi renkte mutfaklar yaygınlaşmıştır. Farklı dizayn edilmiş mutfakları evimizde bir oda gibi değil, bir aksesuar gibi de kullanabiliriz. Bu tarz mutfaklar için çeşitli özgün aydınlatma seçenekleri de mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder