6 Ekim 2011 Perşembe

Duvar Kağıdı Çeşitleri

Dekorasyonun en önemli tamamlayıcılarından biri olan duvarlar, günümüzde çeşitli uygulamalarla şekillendirilmektedir. Bunların başında duvar boyası gelse de artık iyice yaygınlaşmakta olan duvar kâğıtlarının yeri büyüktür. Duvar kâğıtlarının da mekâna uygun birçok çeşidi bulunmaktadır.
Duvar kâğıdı seçimi, elbette mobilya seçimiyle paralel olmalıdır. Desen seçmeden önce, duvar kâğıdının uygulanacağı mekânın fiziki koşullarına bakılmalıdır. Duvar kâğıtlarının odaya uyumu tam olmalıdır. Bu uyumu sağlayabilmek için duvar kâğıtlarının da çeşitleri ortaya çıkmıştır.
Duvar kâğıdı çeşitlerine gelecek olursak; günümüzde en yaygın kullanılan duvar kâğıdı çeşidi, vinil duvar kâğıdıdır. Vinil duvar kâğıtları, desen üzerine PVC kaplanmasıyla üretilir. Bu nedenle çok dayanıklıdır. Güneş ışığı ile solmaz, yangına dayanıklıdır. Su geçirmediğinden kolayca silinebilir. Kâğıt tabanlı vinil duvar kâğıtları genellikle evlerde tercih edilir. Tekstil tabanlı vinil duvar kâğıtları ise iş yeri, ofis, otel, hastane, kafeterya, restoran gibi mekânlarda daha sık tercih edilir. Ayrıca hastane, muayenehane gibi steril olması gereken mekanlarda, tercihe göre anti-mikrobial olarak da üretilebilir.
Vinil duvar kâğıtlarından başka, kâğıt tabanlı duvar kâğıtları da mevcuttur. Kâğıt tabanlı duvar kâğıtlarının vinil kaplı olanlardan farkı, üzerinin vinil maddesi ile örtülmüş olmasıdır. Bunların uygulanışı kolaydır. Aynı zamanda silinebilme özelliği de mevcuttur. Kâğıt tabanlı duvar kâğıtları daha çok bebek ve çocuk odalarında tercih edilmektedir.
Bir başka duvar kâğıdı çeşidi olan boyanabilir duvara kâğıtlarının özelliği, beyaz ve dokulu olarak üretilmesidir. Ardından seçilen boya ile boyanır. Boya konusunda bir sınırlamaya sahip değildir, istenilen her türlü boya kullanılabilir. Yaklaşık on beş kez boyanabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle oldukça ekonomiktir ve dekorasyon değişikliklerinde kolaylık sağlar. Ses, ısı ve rutubete karşı oldukça dirençlidir. Kâğıt tabanlı olduğundan çevreye zarar vermez. Bu nedenle oldukça tercih edilen bir duvar kâğıdı çeşididir. Tüm bu hususlara dikkat ederek evimiz için en uygun duvar kâğıdını seçebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder