6 Ekim 2011 Perşembe

Yatak Nasıl Seçilir?

İnsanların en çok şikâyetçi olduğu sorunlardan biri uyku problemidir. Uyku problemi çeken kişiler her zaman deliksi bir uykunun hayalini kurar. Bu problemlerin birçok sebebi olabilir ancak başta gelen sebep elbette yanlış yatak seçimidir. Peki, yatak seçiminde dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?
Yatak seçiminde birçok etkene göre seçim yapabiliriz. Bunlardan bazıları; tasarım, rahatlık, yapıldığı madde, sertlik – yumuşaklık gibi ögelerdir. İlk olarak sağlık açısından en önemli olan rahatlık kısmını değerlendirelim.
Yataklar; normal yaylı yataklar, visko yataklar ve lateks yataklar olmak üzere üç değişik gruba ayrılır. Lateks ve visko yataklar farklı maddelerden yapılır; fakat ikisinin de mekanizması benzerdir. Üzerine yatıldığı zaman vücudun ağırlığının ve ısısının etkisiyle vücudun şeklini alır ve rahatça uyumayı kolaylaştırır. Sırt ve omurga sağlığı açısından son derece faydalıdır. Diğer grup olan yaylı yataklarda ise daha farklı bir mekanizma söz konusudur. Burada birbirinden bağımsız duran yaylar, süngerlerle desteklenerek bir zemine oturtulmuştur. Çeşitli sertlik dereceleri olabilir. Yaylı yatakların en büyük avantajı; çift kişi uyuduğunda, bir tarafın hareketinden diğer tarafın etkilenmemesidir. Bun nedenle hareketsiz ve rahat bir uyku çekmek mümkündür.
Yatak seçimimizi sertlik – yumuşaklık açısından değerlendirmek istersek, karşımıza yine iki seçenek çıkar. Bunlardan birisi ortopedistimizin bize tavsiye ettiği sertlik derecesine uymaktır. Eğer omurga ve sırt problemleri çekiyorsak ya da doktora başvurmamızı gerektiren bir uyku problemine sahipsek, bizim için en doğrusunu doktorumuz bilecek ve önerecektir. Ancak herhangi bir uyku sıkıntımız yoksa en rahat ettiğimiz yatak sertliğini kendi kişisel tercihimize göre belirleyebiliriz.
Yatak odamızı dekore ederken seçtiğimiz tarza göre de yatak tercihimizi yapabiliriz. Klasik tarzda döşediğimiz yatak odamız için metal çerçeveli ve kıvrımlı yataklar daha uygun olacaktır. Ya da çocuklar için yatak seçiyorsak renkli stiller deneyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder